Goedkope ORV als alimentatieverzekering? Dat kan.

donderdag, 26 november 2009

Overlijdt de alimentatieplichtige, dan stopt de betaling van de alimentatie direct. U stelt uw alimentatie-inkomsten veilig door het sluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Komt uw ex-partner binnen de afgesproken periode te overlijden, dan keert de verzekering uit. U ontvangt dan een bedrag ineens of een maandelijkse uitkering ter vervanging van de alimentatie.

U heeft geen zekerheid dat u de alimentatie daadwerkelijk gaat ontvangen. Bij overlijden van uw ex-partner stopt de alimentatieplicht direct. Andere ingrijpende gebeurtenissen zoals arbeidsongeschiktheid, ontslag, faillissement of hertrouwen kunnen aanleiding zijn voor een herziening. Daarnaast loopt u het risico van wanbetaling. Ook kunt als alimentatieplichtige de alimentatie verzekeren voor dergelijke situaties, zodat uw ex-partner en eventuele kinderen toch voorzien blijven van een goede financiële voorziening.

Wilt u uw alimentatie verzekeren? Dan zijn de volgende oplossingen een mogelijkheid:

Overlijdensrisicoverzekering (orv) als alimentatie verzekering
Overlijdt de alimentatieplichtige, dan stopt de alimentatie direct. U stelt uw alimentatie-inkomsten veilig door het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Komt uw ex-partner binnen de afgesproken periode te overlijden, dan keert de verzekering uit. U ontvangt dan een bedrag ineens of een maandelijkse uitkering (erfrente verzekering).

Deze overlijdensrisicoverzekering kunt u gelijkblijvend of lineair dalend het goedkoopste afsluiten.

Alimentatieverzekering
Denk hierbij aan een combinatie van een overlijdensrisicoverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Zo zijn uw inkomsten beschermd bij overlijden of arbeidsongeschiktheid van uw ex-partner. Als alimentatieplichtige kunt u deze voorziening ook zelf treffen.

Afkopen partneralimentatie
Uw ex betaalt u een bedrag ineens, waarmee hij of zij, zijn of haar alimentatieverplichting afkoopt. Het risico van overlijden, wanbetaling of alimentatieherziening wordt zo uitgesloten. Kinder alimentatie kunt u niet afkopen.

Dit bedrag kan bijvoorbeeld als koopsom bij een verzekeraar gestort worden voor de aankoop van een lijfrente of rechtstreeks op uw spaarrekeing. Deze keert dan periodiek een bedrag uit. Alleen partneralimentatie is afkoopbaar, kinderalimentatie niet.

Wilt u meer informatie over het verzekeren van alimentatie? Neem dan contact op.

Tips:
Verzekeringsvormen alimentatieverzekering
TAF Erfrente verzekering
Premievergelijk goedkoopste alimentatieverzekeringen (als orv)

« Terug naar nieuwsoverzicht