Bepaling kinderalimentatie moet eenvoudiger kunnen

maandag, 6 juni 2011

Het Nederlandse stelsel voor het betalen van kinderalimentatie na scheiding van de ouders is dringend aan vernieuwing toe. Volgens juriste Merel Jonker kan Nederland het beste het systeem van Noorwegen en Zweden overnemen.

Dat is volgens haar veel eenvoudiger voor het bepalen van kinderalimentatie en leidt tot minder geschillen.

Jonker promoveert volgende week aan de Universiteit Utrecht.


Per jaar maken in Nederland ongeveer 50.000 kinderen een scheiding mee. De niet-verzorgende ouder moet doorgaans een bijdrage betalen voor verzorging van het kind (kinderalimentatie). In een kleine 20.000 gevallen per jaar ontstaat er juridisch geharrewar over de alimentatieregeling, of stappen ouders naar het Landelijk Bureau Inning Ouderbijdragen.

Ingewikkelde bepaling bedrag kinderalimentatie

De berekening van de hoogte van de kinderalimentatie is zo ingewikkeld, dat ouders al snel zijn aangewezen op hulp van advocaten, mediators en rechters, stelt de promovenda. Terwijl de bedoeling van het systeem is dat ouders zelf, gezamenlijk, verantwoordelijkheid blijven nemen voor hun kinderen.

In het Scandinavische model bepalen deskundigen een vast bedrag voor de kosten van een kind, afhankelijk van de leeftijd. Het inkomen van de ouders staat los van dat bedrag. De ouders kunnen bepaalde kosten, zoals kinderopvang, aftrekken van hun inkomen. Volgens de promovenda kunnen ouders zelf simpel berekenen wat ze kwijt zijn aan alimentatie. Het systeem leidt volgens haar bovendien veel minder vaak tot problemen. (bron; DFT.nl)

gerelateerde berichten:

Verzekeren van alimentatie via arfrente
Alimentatieverzekering ook voor kinderalimentatie
Kinderalimentatieverzekering

« Terug naar nieuwsoverzicht