Sekseneutrale tarieven en premiebepaling

dinsdag, 16 april 2013

Voor de komst van de sekseneutrale tarieven waren vrouwen goedkoper uit dan mannen voor dezelfde overlijdensrisicoverzekering bij dezelfde verzekeraar. De simpele reden hiervoor was dat vrouwen nu eenmaal langer leven. Sekseneutrale tarieven maken een einde aan de premieverschillen. Maar de rekensommetjes voor de nieuwe premies zijn vaak net even anders dan veel mensen denken.

TOTALE RISICO’S EN PREMIES

De achterliggende gedachte van de sekseneutrale tarieven is helder: gelijke premies voor man en vrouw. Dat vergt niet veel rekenwerk, zo zou je verwachten. Stel dat een man vroeger € 25 per maand aan ORV-premie betaalde en een vrouw voor diezelfde verzekering € 20 per maand. Je zou dan al snel denken dat de sekseneutrale premie uitkomt op € 22,50. In de praktijk gaat die vlieger niet op. Dat komt omdat verzekeraars naar grotere aantallen verzekerden moeten kijken. Het invoeren van sekseneutrale tarieven heeft voor hen geen invloed op het totale risico. Omdat het totale risico gelijk blijft, willen ze uiteraard ook dezelfde totale premie ontvangen. En dan veranderen de rekensommetjes opeens.

PREMIEVERSCHILLEN PER MAATMENS

In de praktijk is er nog meer om rekening mee te houden dan alleen het voorgaande. Zo stonden de rekenregels voor levenpremies vroeger in tarievenboekjes, waarmee adviseurs vrij eenvoudig premies konden berekenen. Die premies stonden ook voor langere tijd vast. Variabelen als een langere duur of een hoger verzekerd kapitaal zorgden voor een hogere premie. Tegenwoordig is de situatie heel anders. Door de komst van (online) offertesoftware kunnen verzekeraars nu specifiek sturen op concurrentiepositie en een scherpe premiestelling. En dat in steeds wisselende, specifieke doelgroepen. Ook kunnen verzekeraars hiermee makkelijk variëren met de premie voor een bepaalde maatmens. Bij een premiewijziging kan het daardoor voorkomen dat de ene maatmens duurder uit is, en de andere goedkoper.

VERGELIJKEN VAN AANBIEDERS LOONT

Om kort te zijn: de premie wordt tegenwoordig anders bepaald dan alleen op basis van de rekenregels van vroeger. Het is daarom van belang om in iedere situatie zorgvuldig te kijken welke aanbieder het beste aanbod doet.

Gratis premievergelijk

« Terug naar nieuwsoverzicht