REAAL ORV-onderzoek

dinsdag, 14 juli 2009

REAAL Verzekeringen heeft onderzocht hoe goed samenwonende huizenbezitters tussen de 30 en de 45 jaar bekend zijn met de overlijdensrisicoverzekering (ORV), het nut en de kenmerken van dit product.
En wat blijkt? Ongeveer een kwart van de ondervraagden weet niet wat een ORV is. Het grootste deel van hen denkt dat een ORV een verzekering is waarmee je je uitvaart kan betalen (12% van de mannen, 14% van de vrouwen). Ongeveer 5% heeft helemaal geen idee wat een ORV is.

Wat weten Nederlanders over de overlijdensrisicoverzekering (ORV)?
Ook legden we de ondervraagden voor of ze in hun huidige woning kunnen blijven wonen als hun partner komt te overlijden. De resultaten zijn verrassend: 15% van de vrouwelijke huizenbezitters geeft aan dat dat niet het geval is, tegenover 6% van de mannen. Een deel van de ondervraagden weet niet of ze in de huidige woning kunnen blijven wonen: 5% van de mannen tegenover 11% van de vrouwen.

ORV populair product
REAAL onderzocht ook welke financiële maatregelen Nederlandse huizenbezitters hebben getroffen voor het geval hun partner overlijdt. De ORV blijkt een populair product: 74% van de mannen en 68% van de vrouwen heeft een ORV. Maar er wordt ook flink gespaard om zekerheid op te bouwen voor de toekomst, alhoewel meer door mannen (24%) dan door vrouwen (16%). Opvallend is dat één op de tien vrouwen helemaal niets heeft geregeld voor als haar partner overlijdt; bij de mannen is dat zelfs één op de negen.

Hoogte ORV-premie
Ook was REAAL benieuwd naar de kennis die huizenbezitters hebben over de factoren die van invloed kunnen zijn op de hoogte van de ORV-premie. Ook dat leverde verrassende cijfers op. Meer dan één op de drie mannelijke huizenbezitters (30%) weet niet dat niet-rokers minder ORV-premie betalen. Bij de vrouwelijke ondervraagden is bijna de helft (49%) daarvan niet op de hoogte. En één op de vier mannelijke ondervraagden weet niet dat leeftijd van invloed is op de premie. Bij de vrouwen is dat zelfs 37%. Ook weet maar 33% van de huizenbezitters dat het hebben van een hypotheek invloed heeft op de premiestelling. REAAL heeft hiervoor de REAAL Hypotheekrisicoverzekering (orv) met een scherpe premie als de ORV gecombineerd wordt met een hypotheek - ongeacht de hypotheekverstrekker.

Stoppen met roken?
Ook opvallend: uit het onderzoek komt naar voren dat 11% van de huizenbezitters zou stoppen met roken als hij daardoor minder ORV-premie betaalt.

Over het onderzoek
Als realistische verzekeraar doet REAAL continu onderzoek naar kansen. Hiermee kan REAAL haar producten nog beter op de behoeften van de Nederlander afstemmen. De overlijdensrisicoverzekering van REAAL is hiervan een goed voorbeeld.

Het ORV-onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Ruigrok | NetPanel. De doelpopulatie bestaat uit Nederlandse huizenbezitters tussen de 30 en 45 jaar die binnen nu en een jaar plannen te verhuizen naar een koopwoning. Deze groep is representatief voor consumenten die binnen nu en een jaar willen verhuizen naar een koopwoning in Nederland. Er zijn via online onderzoek 513 waarnemingen verzameld tussen 7 en 13 januari 2009. De vragenlijst is representatief op leeftijd en inkomen. (bron: Reaal

TIP:
REAAL Overlijdensrisicoverzekering
Premie vergelijk

« Terug naar nieuwsoverzicht